Aby w pełni odkryć uroki Toskanii należy udać się na jej prowincję. Patrząc na mapę, rejon Chianti znajduje się w trójkącie pomiędzy Sieną, Florencją i Arezzo.
Czym jest Chianti?
To kraina pagórków porośnięta lasami, gajami oliwnymi, winoroślą, a także połaciami pełnych słoneczników i połyskującego złotą barwą zboża. Na szczytach każdego wzgórza dostrzec można spoglądające zza murów miasteczka, pamiętające jeszcze czasy Etrusków. Przemierzając ten rejon, gdzie nie-gdzie natrafić można na pojedyncze zabudowania-wille obok, których w górę drogi pną się szpalery cyprysów. Od zachodu granice krainy stanowią rzeki Pesa i Elsa, od wschodu pas gór sięgających do 900 m n.p.m.Region nie może się pochwalić swoją „stolicą”, ale za najważniejsze ośrodki uchodzą Radda, Castellina oraz Gaiole – każda z przydomkiem in Chinati. Nie spotkałam się z wytłumaczeniem słowa in Chianti, przyjmuje się, że wywodzi się nawet z czasów Etruskich i odnosiło się do terytorium. W obecnej chwili odnosi się do znanego nam wina 🙂 Te trzy miejscowości, w XIII w. założyły swoją Ligę Chianti, mającą rozstrzygać sprawy administracyjne we Florencji, a z czasem bronić interesów miejscowych winiarzy.
Godłem Ligii stał się czarny kogut na złotym tle – mocno rozpowszechniony symbol regionu, a także etykieta najszlachetniejszego regionalnego wina Chiante Classico, produkowanego w ściśle określonym centrum regionu na ponad 7tys ha winnic.
Moim miejscem docelowym była właśnie wspomniana Radda in Chianti, miejsce które miało mi posłużyć jako baza wypadowa do pobliskich miast i miasteczek na najbliższy czas.W Chianti nie ma zabytków, które mogłyby konkurować z np. oddalonym o 45km San Gimignano, ale ma to coś co ją wyróżnia. Niekończące się pejzaże zieleni oraz piękne wille i kościoły. Miłośnikom wina spodoba się możliwość skorzystania z licznych kantyn, zlokalizowanych właściwie w każdej wiosce. Oprócz lokalnych odmian wina, można spróbować tutejszej odmiany grappy, pędzonej na moszczu skórek z winogron.
CDN wkrótce 😀
Poniżej kilka fotografii z regionu Chianti






















